Металопрокат – продукція з великим потенціалом використання. Вироби з металу застосовуються в промисловості, добувних сферах, галузях транспортування. Будівництва припадає на частку 10% вироблюваної металопродукції планети. При цьому вартість будівель на 50-60% залежить від вартості сталі. Споживання металу складає мільярди тонн в рік.

Такий попит обгрунтований властивостями виробів, які є варіантом вибору при будівництві та виробництві. Розглянемо, які металеві вироби застосовуються у будівельній сфері, виділимо лідерів ринку, а також визначимо тенденцію розвитку застосування сталі.

 

Яка металопродукція застосовується

У практиці будівництва знаходять місце безліч видів металевої продукції. Це обгрунтовано тим, що завдання, що виникають в процесі зведення будови, можуть мати різний характер. Майже усі види металопродукції так чи інакше задіяні у будівництві. Для зручності, розділимо усю продукцію на групи. Перша характеристика – метал, з якого виготовлений виріб. Використовують:

  • чорні метали. Вони відрізняються простотою виробництва і низькою ціною на ринку. Відмітимо, що властивості такої продукції не відрізняються особливими характеристиками. Найчастіше це прості пластичні, міцні вироби, які вигідно застосовувати для спорудження залізобетонних конструкцій;
  • кольорові метали. Для них характерні особливі методи виробництва, підвищена ціна, і різноманітність характеристик залежно від технології виготовлення. Кольорова продукція має легкість, антикорозійні властивості, міцність, пластичність. Вироби з неї використовуються як для фундаментальних робіт, так і для облаштування перекриттів, перемичок і віконних рам.

Сортамент металопрокату – ще одна важлива класифікація. На ринку є:

  • коло. Представлено алюмінієвими продуктами, шовними й безшовними трубами;
  • квадрат. Зустрічаються квадратні балки, які можуть служити опорними елементами;
  • смуга. Класичним представником у будівництві є алюмінієва смуга, що виконує контур електрозахисту;
  • періодичний профіль. Сюди відносять арматуру, що є опорною складовою залізобетонної конструкції;
  • куточок, швелер, двутавр. Це універсальні компоненти, які застосовуються у будівництві. Куточок служить допоміжною одиницею у будівельній сфері. Швелер і двутавр у будівництві найчастіше виконують роль основи для несних конструкцій при зведенні будови.

Список популярних виробів у будівництві

Сортамент металопродукції для будівництва представлений великою кількістю продуктів. Грунтуючись на рівнях продажів, виділимо найбільш затребувані продукти під час будівництва. До них відносять:

  • арматура. Вона обгрунтовує свою популярність конструктивною особливістю. Арматура має характерні насічки на поверхні, що робить цей продукт кращим для зведення залізобетонної будови;
  • куточок. Попит на нього грунтований на універсальності такого металопрокату. Куточок представлений як виробами невеликих розмірів, що дозволяє застосовувати продукт для допоміжних цілей, так і великим прокатом для створення опор, перекриттів і перемичок;
  • швелер і двутавр. Це особливо важлива для будівництва категорія – важко знайти будівлю, яка не має у своїй структурі швелера або двутавр;
  • алюмінієві прутки. Вони допомагають у зведенні невеликих металоконструкцій. Їх продажі на ринку металевих виробів свідчать про популярність конструкцій, які виготовляють за допомогою прутків.

Доповнити перелік можуть металеві листи, витяжні для просічення вироби, сталеві прямокутники й квадрати, що є невіддільною частиною будівництва.

Сучасні тенденції використання

Останні декілька років розвивається тенденція збільшення споживання сталевих виробів у багатьох галузях, включаючи будівництво. Процес обгрунтований демографічними особливостями, що відбуваються в розвинених країнах і в державах, які розвиваються. Зростає попит на новобудови й, як наслідок, на металопродукцію для їх зведення. Підвищення попиту на металеві вироби призводить до поступового зниження ціни товару, знижуючи й вартість будівництва.