Сучасна будівельна індустрія без металопрокату – нонсенс. У промисловості і виробництві використовують найширший асортимент металовиробів. Метал – основний будівельний матеріал, що дозволяє створювати конструкції високої міцності, тривалого експлуатаційного терміну, стійкі до всіх видів впливів ззовні. Всі ці твердження – правда. І вона підтверджена роками практичного застосування металопрокату в будівництві.
Але, незважаючи на досить широкий асортимент металевих виробів, в будівельній галузі є свої лідери. Найчастіше з метою створення конструкцій і укріплень використовують арматуру, балки, зварену сітку, кріплення, металопрофіль, круглий і профільний трубний прокат. Зупинимося докладніше на специфіці застосування цих та інших металовиробів в будівництві та архітектурі.
Який металопрокат актуальний в будівельній галузі: особливості продукції та її застосування
Де знайшов застосування металопрокат? Використовуючи міцні сучасні металеві вироби створюють перекриття і стіни, сходові прольоти і ліфтові шахти, опорні конструкції, мости і переходи. Насправді, перелік сфер застосування металевого прокату в будівництві набагато ширший. Та й кількість різновидів металопродукції, що застосовуються для будівництва, велика – обсяг становить близько 80% від усіх представлених на ринку варіантів металопрокату.
Як уже згадувалося, серед основних видів виробів – арматура. Її основне призначення – зміцнення бетонних конструкцій, армування. З рифленою арматури створюють міцні каркаси для бетонних підстав, фундаментів, блоків. Для отримання такого каркаса використовують прутки арматури, пов'язані або зварені між собою у вигляді решітки певного розміру і форми (які залежать від конфігурації, ваги, розміру бетонної конструкції). Таким чином при каркасно-монолітному зведенні будівель виконують роботи по створенню перегородок, підземних споруд.
Використовують арматуру і для з'єднання між собою бетонних плит. Нерідко арматуру застосовують як окремий елемент, пов'язуючи або зварюючи з неї огорожі, наприклад, основи сходів. Арматура – незамінний елемент при створенні цегляної кладки, конструкцій з пінобетону або силікатної цегли. У такій ситуації саме арматура виконує роль елемента, що скріплює всю конструкцію. Ряди прутків закладаються між рядами кладки і зміцнюються розчином, створюючи міцну конструкцію, здатну витримати високе навантаження.
При необхідності використовувати арматуру в будівництві слід уважно поставитися до вибору самої продукції, адже видів арматури багато і кожен з них має своє призначення. Підбір металу роблять з урахуванням типу поверхні прутів (гладка або рифлена), товщини виробів, використовуваного для виробництва металу, наявності та типу захисного покриття.
Арматура – не єдиний архітектурний вигляд металопрокату. Широко застосовуються в галузі і інші варіанти виробів, серед яких:
• металеві балки;
• куточки, швелери.
Основне призначення балок – посилення конструкції при зведенні масивних споруд, в тому числі мостів, естакад, перекриттів, електричних стовпів. Двотаврові балки застосовують для з'єднання перекриттів і колон.
Не менш затребуваний і популярний в будівництві матеріал – металевий дріт. Він використовується, в більшості випадків, як кріпильний матеріал і в якості сировини для створення сіток різних видів. Найпоширеніший «дротяний» варіант сітки – рабиця, яка вже багато десятиліть використовується для створення огороджень, армування стін, плоских дахів. Залізобетонні конструкції зміцнюють за допомогою армуючих сіток підвищеної міцності з різною площею осередків. Для зміцнення цегляної кладки може застосовуватися зварна сітка з дроту.
Особливої уваги в будівництві заслужив нержавіючий металопрокат. Його стійкість до корозії і окислення, різних видів зовнішнього впливу, в тому числі механічного, дозволила створювати довговічні і міцні конструкції з мінімальними вкладеннями. Завдяки використанню нержавійки вдається зменшити товщину армуючих прутків без втрати міцності, завдяки чому знижується загальна вага конструкцій і їх тиск на основу. Нержавіючий металопрокат відмінно піддається більшості видів обробки, що дозволяє створювати конструкції з максимальною точністю і відповідністю проекту.
Про який прокат йде мова? Серед найбільш затребуваних виробів з нержавійки – коло, смуга, кутник, лист, шестигранник. Така продукція широко використовується навіть в найскладніших умовах, при високій силі впливу на конструкції ззовні, а також – при високій і низькій температурі, температурних перепадах, в умовах агресивного середовища, підвищеної вологості, под. дією кислот і інших чинників.
Сталеві нержавіючі листи – поширений матеріал для створення металевих деталей і конструкцій. Листовий прокат в будівництві найчастіше застосовується для створення покрівель, сходів, переходів, містків, облицювання. Широкий сортамент продукції дозволяє підібрати листи з самими різними характеристиками для різних цілей.
Швелер, що має високу стійкість до вигину, є оптимальним матеріалом для створення опор і несучих конструкцій. Сталева смуга – популярний декоративний елемент для проведення оздоблювальних робіт.
Трубний металевий прокат в будівництві
Величезне поширення в будівельній галузі отримали труби, як круглого, так і профільного перетину. Без використання цього типу металопродукції не проходить жодне зведення будівель. Труби застосовують не тільки для створення трубопроводів і підведення комунікацій. Це – оптимальний варіант армуючих елементів при необхідності зміцнення масивних споруд.
Чи можна провести будівельні роботи без використання металопрокату? При бажанні – цілком можливо. Але чи буде готова робота мати настільки ж високі показники міцності, стійкості до зовнішніх впливів і тривалий термін служби – велике питання. Тим більше, відмовлятися від металу немає причин. Це матеріал недорогий, безпечний з екологічної точки зору, зручний в обробці