Шестигранник – металевим прутком, який у своєму перерізі має шість граней. На ринку металопрокату така продукція досить затребувана, що обгрунтовується її якістю й універсальністю. У статті розберемо: методику виготовлення шестигранників, які характеристики має прокат такого типу, а також виділимо переваги й недоліки.

   

Як виготовляється шестигранний профіль?

На ринку металопродукції можна зустріти шестигранники, виготовлені шляхом гарячого плющення, гарячого пресування і холодного плющення.

При першому способі переріз продукції може досягати 100 мм. Гарячекатані вироби мають на своїй поверхні окалину після випуску, що вимагає додаткової механічної й хімічної обробки. Вони стандартизуються згідно з ДЕСТом, який передбачає невелику розбіжність у розмірі шестигранника. Важливо зазначити, що вироби, довжина яких менш як 20 мм, поставляються в мотках.

При гарячому пресуванні шестигранники отримують з жароміцних інструментальних сталей. Заготівлі укладаються на гідравлічний прес горизонтального типу, де піддають механічній дії верстата. Втім, точність такого процесу не дуже висока, що призводить до використання інших методик.

Використання холодного плющення дозволяє випускати вироби точного розміру. 

Заготівлі заздалегідь обробляють шляхом фосфатування, що знижує питомі навантаження. Виробництво таких виробів регулюється ДЕСТом, який має на увазі випуск продукції з діаметром перерізу 6 мм. Матеріалом для заготівлі профілю виступають вуглецеві й леговані сталі, до складу яких включають хром, нікель і марганець.

Характеристики шестигранника

Шестигранний металопрокат незалежно від способу виготовлення повинен мати деякі експлуатаційні характеристики. Серед них:

  • технологічність. Пруток повинен піддаватися зварюванню, різанню і штампуванню, що допомагає в процесі будівництва;
  • жароміцність. У виготовленні продукції застосовуються сталі з жаростійкими параметрами;
  • механічна міцність.Стрижень повинен переносити механічні, вібраційні навантаження;
  • нечутливість до корозії. Матеріали, з яких виготовляють шестигранники, леговані з добавками здатними протистояти агресивним чинникам зовнішнього середовища;
  • стійкість до високих і низьких температур;
  • питома міцністю на вигин;
  • калібрування.

Відмітимо, що характеристики сортів сталевого шестигранника можуть відрізнятися, оскільки властивості виробів можуть підбиратися під ті або інші умови використання. 

Приміром, в окремі групи виділяють схильні та не схильні до термічної обробки деталі. Така особливість дозволяє надати одному сорту велику термічну стійкість в порівнянні з іншим.

Де використовують шестигранник з нержавіючої сталі?

Властивості шестигранника можуть мінятися залежно від необхідності його застосування. Така особливість продукції обгрунтовує її універсальність, роблячи її незамінною на ринку. Ці вироби зустрічаються в наступних сферах:

  • машинобудування й авіабудування. Шестигранники, що калібруються, мають високу точність виготовлення, що робить можливим їх застосування у виробництві автомобілів і літаків;
  • будівництво. Основною сферою застосування тут є зведення об'єктів житлового фонду, складських приміщень, ангарів, а також промислових комплексів. Також шестигранник є каркасним елементом в металобетонних спорудах і може виступати елементом каркаса для конструкцій невеликого розміру;
  • гірничодобувна промисловість. Зустрічається у вигляді допоміжного елементу опори шахтної покрівлі. Стійкість до вологи й вібрації робить шестигранник кращим вибором для таких умов;
  • створення заготівель для кріплень: саморізи, шурупи, болти;
  • харчова промисловість. За допомогою сталевого шестигранника робиться кріплення промислового устаткування;
  • меблеве виробництво;
  • виробництво медичного устаткування. Нержавіючі шестигранники можуть виступати заготівлями для медичного інструментарію;
  • хімічна промисловість. Застосування легованої сталі у виготовленні дає можливість витримувати дію лугів і кислот.

Шестигранний металопрокат вважається лідером продажів на ринку металопрокату. Цьому сприяє низька собівартість такої продукції, відносно простий технологічний процес, простота доставки, висока міцність і стійкість на вигин.

Крім того, така продукція стійка до дії агресивних чинників середовища, що захищає її від корозії та подовжує термін експлуатації.

Ще одна відмітна характеристика — легка зварюваність, адже вуглецеві сталі чудово підходять для зварювання. Крім того, форма перерізу шестигранника геометрично обгрунтована, оскільки створюються декілька рівних точок опори.

З недоліків хіба що відмітимо, що виробництво такої заготівлі супроводжується утворенням окалини на її поверхні, що вимагає додаткової механічної або хімічної обробки.