Рифлені листи з нержавіючої сталі – це металевий листовий матеріал з нанесенням опуклого орнаменту. Він міцний, довговічний і добре протистоїть ковзанню, саме тому такі листи ідеальні для облаштування сходинок та сходів. Проте, сфера застосування таких листів набагато ширша.

Листи можуть відрізнятися не лише малюнком, а й параметрами: товщиною, маркою сталі, шириною та довжиною. Це важливо враховувати при покупці, виходячи з своїх цілей.

Особливості виготовлення листів із рифленням

Рифлений лист виготовляється з якісної вуглецевої нержавіючої сталі із застосуванням технології гарячої прокатки. Лист нержавіючої сталі товщиною 3 – 6 міліметрів майстри пропускають через прокатний верстат і за допомогою вальців видавлюють на ньому малюнок, найчастіше це ромби або зерна сочевиці, також це можуть бути звичайні прямі насічки: по дві та по п'ять. При цьому друга сторона листа залишається рівною та гладкою.

Висота тиснення становить від 0,3 до 10 мм, а крок між виступами 20 – 30 мм. Саме це рифлення на металі і створює протиковзкий ефект, що дуже вигідно, коли йдеться про сходи. Продукція повністю відповідає ДСТУ 8568-77.

Чому вигідно використовувати такі листи для облаштування сходів?

Нержавіючий метал – один із найбільш вдалих матеріалів для облаштування сходів. Це зумовлено його властивостями та перевагами:

  • сталь – міцний матеріал, здатний витримувати значні навантаження;
  • нержавіюча сталь не боїться вологи, ультрафіолету, зміни тиску і температури, її можна використовувати в приміщеннях зі складними умовами;
  • такі сходи не бояться корозії, вони добре підходять для використання у басейнах, саунах та лазнях;
  • блискуча, гладка і проста у догляді металева поверхня стильно виглядає, чим приваблює як будівельників, а й дизайнерів інтер'єрів;
  • сходи зрифлених листів легкі, швидко монтуються та розбираються за потреби;
  • рифлення робить щаблі безпечними, вони не слизькі.

Це основні переваги сходів з листової нержавіючої сталі, за які їх і вибирають у дизайні, будівництві та машинобудуванні.

Сфера застосування сходів із рифленими сходами

Металеві сходи гармонійно впишуться в інтер'єр не тільки майстерень, галерей, а й у приватному будинку, якщо вам до вподоби такі стилі, як лофт, модерн, хай-тек. Їх застосування стало дедалі частіше і це зрозуміло.

Представлений виріб часто використовується для облаштування евакуаційних та пожежних сходів. Щаблі з рифлених листів добре вписуються в інтер'єр виставкових центрів. Рифлені листи знайшли своє застосування не тільки у виготовленні сходів, матеріал використовується при облаштуванні:

  • пандусів, де особливо високо цінуються його протиковзкі властивості;
  • відкритих майданчиків, коли важливо, щоб матеріал не зіпсувався під дощем чи сонячним світлом;
  • ліфтів, де важлива довговічність та зносостійкість.

Також він популярний при облаштуванні зупинок, авіації та виготовленні комунального транспорту. Це ще далеко не весь перелік сфер, де можна застосувати цей простий у використанні та догляді матеріал.

Варто відзначити, що краще використовувати такі сходи в приміщенні, тому що з них не стікає вода через відсутність отворів.

Як кріпити металеві щаблі до каркасу?

Як правило, металеві щаблі – це частина залізних сходів. Рифлений нержавіючий лист фахівці нарізають за формою та розміром сходів і укладають у спеціальний каркас, виготовлений заздалегідь із сталевого куточка або профілю. Закріпити такі сходи можна двома основними способами:

  • за допомогою електричного зварювання;
  • з використанням болтового з'єднання.

Найчастіше майстри воліють другий варіант, оскільки це зручніше. У разі поломки або деформації одного з ступенів можна розкрутити гайки, витягнути болти та замінити пошкоджений елемент. Болти завжди знаходяться зверху, гайки під щаблем, закріплюються по два з кожного боку.

Якщо виріб приварити до каркаса, то від'єднати зіпсовану частину буде дуже проблематично і незручно, тому що шов знаходиться під сходинкою. Купити рифлений нержавіючий сталевий лист високої якості можна звернувшись до компанії «Метал Холдинг».