Рифлений лист – вид листової металопродукції, що характеризується наявністю двох різних поверхонь: одна стандартного типу – плоска і гладка, інша – з рельєфом певної форми (рифленням). Згідно регламентованих стандартів рифлення може бути представлено в двох варіантах – сочевичне і ромбічне. Характеристики різних за типом листів відрізняються – наприклад, вага листа із сочевичним типом розміщення рифлів при інших рівних параметрах буде відмінною від ваги листа з ромбічними виступами.

Також у продажу є листи з іншими типами рифлів – дует і квінтет, але дана продукція не поширена і застосовується вкрай рідко. Відрізняються такі листи кількістю розташованих поруч рифлів (їх по 2 і по 5 відповідно)

До якості поверхні рифлених листів пред’являються певні вимоги. Продукція не повинна містити:

  • злиті і прокатні плівки;
  • деформацій від окалини;
  • бульбашок, вдавлень, тріщин, забруднень.

Краї листа повинні бути гладкими, рівними, без розшарувань. Для того щоб досягти високої якості продукції необхідно строго дотримуватися технології виробництва прокату.

Особливості виробництва

Для виготовлення рифлених листів застосовують технологію гарячого прокату. Для цього майбутній лист в кілька етапів нагрівають до 13000С (поступовий нагрів дозволяє уникнути розтріскування металу). Після цього проводиться повільна відпустка металу і його оцинковка (необов’язково) після підготовки заготовку проводять через валики прокатного стану. Один з валів гладкий, другий – має рифлену поверхню (у відповідність із заданими параметрами майбутньої продукції).

Іноді рифлений лист виробляють без попереднього нагрівання заготовки (метод холодного прокату). Готова продукція відрізняється високими показниками міцності, але і ціна таких листів вища, ніж вартість гарячекатаної рифленою продукції.

Лист рифлений виробляють в двох формах поставки – в листах і рулонах. Товщина прокату становить 2,5–12 мм без урахування висоти рифлення. Металопродукція може поставлятися в продаж з поздовжніми крайками, що не містять дефекти, що виходять за рамки допустимих стандартами параметрів.

Рифлення розташовуються під певним кутом до поверхні листа, як правило, він становить 90 градусів. Завдяки такому розташуванню рифленого малюнка забезпечується найвища ступінь зчеплення листа з іншими поверхнями і його антиковзні властивості.

Де застосовується рифлений лист

Сфера застосування рифленого листа досить широка, але найчастіше цей тип металопродукції використовується в якості протиковзного покриття на різних поверхнях (як всередині приміщення, так і на вулиці).

Широке поширення рифлений сталевий лист отримав в таких галузях, як:

  • нафтохімічна і газова промисловість;
  • електроенергетика;
  • автомобілебудування;
  • суднобудування;
  • харчова і хімічна промисловість;
  • жд-виробництво;
  • будівництво.

З сталевих рифлених листів виробляють настили і підлоги в цехах, складах та інших приміщеннях промислового призначення, на техмайданчиках. З них створюють містки і переходи, пожежні сходи і майданчики до них, покриття для підлоги евакуаційних виходів. Актуальним такий матеріал є для створення підлог в приміщеннях з підвищеною вологістю і високими вимогами до безпеки, наприклад, біля водойм, басейнів, в лазнях і саунах. Рифленими листами зміцнюють ступені суспільного транспорту і великих вантажівок. Нерідко саме з рифлених листів виготовляють щаблі ескалаторів.

Ще одна область застосування сталевих рифлених листів – створення конструкцій несучого типу. Рифленими листами також закладають вікна і прорізи в виробничому обладнанні.

Рифлений лист часто застосовується для створення огороджень і перегородок, панелей облицювання, дверей і воріт. З рифленої листової продукції виготовляють обшивку для балконів, закривають чохли для опалювальних приладів і радіаторів, створюють світловідбиваючі огорожі на автомобільних трасах. Актуальними такі листи є і для створення великогабаритної тари. Досить широкий діапазон сфер застосування стал можливим завдяки привабливому зовнішньому вигляду прокату і його відмінним властивостям, що демонструються в експлуатації.

Рифлений сталевий лист: чому виробники вибирають рифлений прокат

Рифлені листи класифікують за кількома параметрами, серед яких:

  • тип рифлів – сочевичні і ромбовидні моделі;
  • клас точності – А (висока) і В (нормальна);
  • розміри – ширина (600-2200мм) і довжина (1400-8000мм);
  • стандарт – мірної, немірної, кратної мірної довжини.

Рифлені сталеві листи мають цілий ряд позитивних властивостей, що приваблюють виробників в самих різних галузях промисловості:

  • поверхня прокату антиковзна, що відіграє вагому роль при необхідності забезпечення безпеки покриття;
  • високі показники міцності, що забезпечують стійкість до механічних навантажень і тиску;
  • простота обробки і деформації, що дозволяє створювати конструкції різних форм і конфігурації;
  • несприйнятливість до корозії, що дозволяє застосовувати прокат в умовах підвищеної вологості;
  • привабливий вигляд, що рятує від необхідності додаткової обробки поверхонь;
  • можливість використовувати листи повторно після розбирання старих конструкцій;
  • тривалий експлуатаційний термін;
  • широкий діапазон сфер застосування.

Завдяки комплексу позитивних якостей листа з рифлями у виробників відпадає необхідність застосовувати додаткові методи для забезпечення нековзних властивостей продукції. При досить низькій собівартості рифлені листи виявляються вигідним і ефективним рішенням для забезпечення безпеки персоналу багатьох промислових підприємств, складів, майданчиків технічного обслуговування, де до безпеки висуваються дуже високі вимоги