Листова сталь – один з найпопулярніших типів продукції з металу. Вона представлена ​​в широкому варіативному діапазоні і затребувана в багатьох сферах будівельної індустрії. Листова сталь є основою для швелерів, куточків, смуг тощо.

Способів виготовлення листової сталі 2: гарячий і холодний. При дотриманні ГОСТу по виробництву продукції готові вироби, як гарячого прокату, так і холоднокатані, мають високу міцність і стійкістю до зовнішніх впливів.

Гарячекатаний лист

Цей різновид металопродукції виробляється шляхом прокатки металозаготовки через прокатний верстат при підвищених температурах і подальшій гарячій обробці. Гарячий прокат підрозділяється на:

  • Тонкий – до 3,9 мм. Така продукція представлена ​​в рулонах, якщо товщина листа не менше ніж 1,2 мм, і в листової варіації при товщині від 0,4 мм. До цієї групи продукції відноситься і конструкційний прокат.
  • Товстолистовий (4 – 160мм). Може бути в рулонах (1,2–12 мм) і листах (0,4–160 мм).

Гарячекатаний прокат представлений в двох групах – листи низьколеговані і конструкційні. Перші – прокачуються з низьковуглецевих сталевих сплавів і затребувані для створення зварних металоконструкцій. Їх прийнятна вартість стала приводом для широкого розповсюдження продукції в сфері легкої та важкої промисловості. З цього типу прокату виробляють невідповідальні деталі для різних сфер застосування, шовні трубопроводи, клепані конструкції.

Для виробництва відповідальних деталей застосовують конструкційну металопродукцію з легованої вуглецевої сталі.

Гарячекатані листи оптимальні для створення зварних конструкцій, що розміщуються під впливом факторів ззовні. Вони стійкі до температурного максимума і служать ідеальним матеріалом для виготовлення мангалів, сейфів, машинних деталей.

Серед найбільш вагомих переваг гарячекатаного листового прокату:

  • висока корозостійкість;
  • хороша зварюваність;
  • термостійкість;
  • простота обробки і експлуатації;
  • хороші технічні характеристики;
  • широкий асортимент.

Також гарячому листовому прокату властива висока якість поверхневого шару. Це відмінний вибір в співвідношенні ціна–якість.

Холоднокатаний листовий прокат: особливості та сфера застосування

Метод холодного прокату включає обробку пластичної стали на прокатному стані без нагріву заготовки. Результат – високоякісний лист з відмінними характеристиками поверхні. Товщина холоднокатаних листів представлена ​​в діапазоні 0,35–5 мм. Такий прокат може бути різної щільності і твердості.

Основні переваги холоднокатаного листового прокату:

  • стійкість до впливу температур в процесі зварювання;
  • відмінні експлуатаційні характеристики;
  • відсутність необхідності додаткової обробки поверхні перед фарбуванням.

Холодний сталевий прокат застосовується для виробництва профнастилу, а також перфорованих, покрівельних оцинкованих листів.

Продукцію холодного прокату широко використовують для виробництва конструкцій, до яких пред’являються підвищені вимоги до міцності, точності, стійкості до деформацій.

Рифлений холоднокатаний прокат

Малюнок на поверхні листів може бути виконаний у вигляді ромбів або «сочевиці». При позначенні товщини листа розмір рифлення не враховується. Листи можуть бути з рифленою поверхнею тільки з одного боку і двосторонні (найчастіше застосовуються в декоративних цілях).

Сфера застосування рифлених листів:

  • виготовлення покриттів для підлоги, поверхні ступенів;
  • виробництво настилів для використання в умовах високої вологості;
  • створення панелей облицювання і решіток для вентиляційних каналів.

Прокат даного типу випускається в листах і рулонах.

Оцинкований холоднокатаний лист

Даний вид прокату відрізняється покриттям поверхні (однієї або обох) антикорозійним цинком. Випускається згідно ГОСТ 14819-80. Для виробництва використовується вуглецева сталь холодного прокату в рулонах.

Товщина оцинкованих листів варіюється від 0,5 до 2,5 мм. У більшості випадків даний матеріал використовується при проведенні покрівельних і облицювальних робіт, а також в медицині і харчовій промисловості.

Профнастил

Профільовані гофровані листи також відносяться до категорії холоднокатаної металопродукції. Для їх виробництва використовується високоякісна оцинкована сталь холодного прокату. Товщина листів – 0,4-0,75 мм.

Гофро листи застосовуються для облицювання стін, створення жорсткого покрівельного настилу, внутрішніх перегородок, парканів. Також такий матеріал є складовою частиною сендвіч-панелей.